Και αν μέχρι σήμερα, μας απασχολούσε πρωτίστως το πρόβλημα παραγωγής της ενέργειας, καθώς είχαμε ελλιπή μέσα και άμεση ανάγκη επενδύσεων σε αυτά, σήμερα έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση, που δεν είναι άλλο από την αποθήκευση της ενέργειας. Ουσιαστικά, αυτό που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και θα γίνει σύντομα ακόμα πιο έντονο, είναι η παραγωγή επιπλέον ενέργειας από αυτή που χρειαζόμαστε σε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρας. Ουσιαστικά η καμπύλη παραγωγής δεν μπορεί να ακολουθήσει την καμπύλη κατανάλωσης γιατί ενώ με το κάρβουνο ή το πετρέλαιο μπορούσαμε να παράξουμε ενέργεια όποτε είχαμε ανάγκη (πχ. το βράδυ), με τις ανανεώσιμες πηγές εξαρτόμαστε τόσο από τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά, θερμοκρασία, αέρας) όσο και από αν είναι ημέρα ή νύχτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν είχαμε καμία δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, τη στιγμή που θα σκοτείνιαζε ξαφνικά θα σταματούσαμε να έχουμε ρεύμα.
Αυτό είναι φυσικά κάτι που έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, αναζητώντας λύσεις αποθήκευσης με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, όταν αποθηκεύαμε βαρέλια πετρελαίου ή νερό σε ένα υδροηλεκτρικά φράγμα, αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας. Από την άλλη, το “καύσιμο” για τις ανανεώσιμες πηγές είναι η ηλιοφάνεια και ο άνεμος και όπως είναι προφανές δεν θα μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε απευθείας κανένα από τα δύο.
Αν και κατά καιρούς έχουμε αναζητήσει διάφορους έξυπνους τρόπους αποθήκευσης, εκείνος που προκρίνεται ως ο πλέον αποδοτικός στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι η κατασκευή τεράστιων πάρκων με πολλές μικρές μπαταρίες. Ο όρος που έχει επικρατήσει για τα συγκεκριμένα πάρκα είναι “grid-scale batteries" ή ελληνηστί “μπαταρίες μεγέθους δικτύου”. Τι ακριβώς είναι όμως οι grid scale μπαταρίες; Ουσιαστικά πρόκειται για εκατοντάδες ή και χιλιάδες μπαταρίες παρόμοιες με αυτές που βρίσκουμε σε ένα αυτοκίνητο οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους μέσα σε ειδικά κοντέινερ και με τη χρήση ειδικού λογισμικού λειτουργούν ως μια πολύ μεγάλη μπαταρία. Συνήθως ένα τέτοιο κοντέινερ μπορεί να αποθηκεύει ανά πάσα στιγμή περίπου 4MWh ενέργειας, δηλαδή μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια συσκευές που απαιτούν 4000kw για μια ολόκληρη ώρα. Τέτοια πάρκα μπορούν να αποτελούνται από λίγα ως και εκατοντάδες τέτοια κοντέινερς δημιουργόντας πάρκα συνολικής χωρητικότητας από μερικά δεκάδες MW ώς και 150MW ή και περισσότερα. Προφανώς μεγαλύτερα πάρκα απαιτούν τόσο μεγαλύτερο χώρο, όσο και πιο πολύπλοκα συστήματα διαχείρισης και διασύνδεσης με το δίκτυο.