Οι τάσεις στον τομέα της ενέργειας
Ο τομέας της ενέργειας τα τελευταία 5 χρόνια είναι ο περισσότερο ανερχόμενος και ίσως ο πλέον σημαντικός παγκοσμίως. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαρκείς αυξομειώσεις του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τη γενικότερη στροφή προς ανανεώσιμες πηγές, έπεισαν και τον τελευταίο καταναλωτή ή επιχείριση ότι υπάρχει μια συνολική και πραγματική ανάγκη για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και παραγωγής της ενέργειας.
Αρκετές κυβερνήσεις -και ιδίως όσες ανήκουν στον λεγόμενο δυτικό κόσμο- έχουν εδώ και χρόνια καταστήσει σχέδια απολιγνητοποίησης και στροφής προς πράσινες λύσεις, ενώ τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν στον υπέρτατο βαθμό την ανάγκη απεξάρτησης από ορυκτές ύλες για λόγους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς.
Η στροφή προς τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειες έπαψε πλέον να αναλύεται μόνο με οικονομικούς όρους, ενώ η παράλληλη μείωση του μέσου κόστους κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού ή αιολικού πάρκου, έκανε τα έργα παραγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης να είναι σήμερα πιο θελκτικά για τους επενδυτές από ποτέ.
Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, υπάρχουν σαφώς ορισμένοι στόχοι μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές με ορίζοντα από το 2025 ως το 2050. Για τον λόγο αυτό έχουμε δει μια τεράστια άνοδο των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα και είναι βέβαιο ότι αυτές θα συνεχιστούν και τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.
Επιδοτούμενα προγράμματα
Στο παιχνίδι αυτό έχουν προστεθεί πλέον και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με διάφορα προγράμματα που επιδοτούν την εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών κάνοντας χρήση του λεγόμενου net-metering.
Πρόσφατα μάλιστα, το ΥΠΕΝ άλλαξε το πλαίσιο και επέτρεψε επιτέλους την λειτουργία αυτού που αναφέρεται ως virtual net-metering και ουσιαστικά σε κάποιον παραγωγό ενέργειας, να την “αποθηκεύει” στο δίκτυο και να την χρησμοποιεί σε κάποια διαφορετική τοποθεσία είτε για ίδια χρήση, είτε ως υπηρεσία σε κάποιον άλλο.
Τα συγκεκριμένα έργα μπορεί να είναι από σχετικά απλά σε επίπεδο οικιακό ή γραφείου, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, ειδικών solar inverters, όπως ίσως και κάποιου συστήματος μπαταριών, ως και πολύ σύνθετα για την δημιουργία ειδικού σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (grid-scale) όπου είναι αναγκαία μια συστηματική μελέτη των απαιτήσεων και της διαδικασίας κατασκευής και συντήρησης.
Αναζητείτε συνεργάτη για έργα διαχείρισης, παραγωγής ή αποθήκευσης ενέργειας; Η Tescom Hellas πρωτοπορεί εδώ και δεκαετίες σε μικρά και μεγάλα έργα ενέργειας και μπορεί να συμβάλει και στο δικό σας με την ασύγκριτη αξιοπιστία της, την ποιότητα των προϊόντων και λύσεων της και φυσικά την έμπειρη και φιλική ομάδα της. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα μαζί μας και μάθετε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε.