
Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την για την επιλογή του σωστού UPS είναι ο χρόνος της αυτονομίας που θέλουμε να μας δώσει το UPS σε περίπτωση διακοπής. Ο τύπος και αριθμός μπαταριών που έχει το UPS καθορίζουν την αυτονομία του.
O υπολογισμός μπορεί να γίνει με τον ακόλουθο τύπο:
C = (P × T) ÷ (V × η × K)
όπου:
- C – Χωρητικότητα της μπαταρίας, σε Amp × ώρα (Ah)
- P – Ισχύς φορτίου σε Watt (W)
- T – Χρόνος Αυτονομίας; σε ώρες (h)
- V – Ονομαστική τάση μπαταρίας, σε Volt (V)
- η – Απόδοση μετατροπέα μπαταρίας
-
K – Συντελεστής αποφόρτισης μπαταρίας
- Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι <3h, K = 0.6
- Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι 3~5h, K = 0.8
- Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι 5~10h, K = 0.85
- Όταν ο χρόνος αυτονομίας της μπαταρίας είναι >10h, K =1
Για παράδειγμα εάν το φορτίο είναι 8000W (8kw) και ο ζητούμενος χρόνος αυτονομίας είναι 1 ώρα, τότε οι μπαταρίες που μπορούν χρησιμοποιηθούν σε UPS θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.
C = (8000W 1)/(12V 16 0.92 0.6) = 75.5AH.
Δηλαδή μια μπαταρία 100AH μπορεί να εγγυηθεί περίπου 1 ώρα αυτονομίας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι μπαταρίες όπως και οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές καταπονούνται με τη συνεχή χρήση και σε βάθος χρόνου η αυτονομία τους μειώνεται. Μια λύση είναι να αγοράσετε εξ'αρχής μπαταρίες με αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα (πχ. 50% περισσότερη). Εναλλακτικά, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την υγεία των μπαταριών σας ή σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, να εξετάσετε την αγορά UPS νέου τύπου (λιθίου) που προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και διάρκεια ζωής.
Η Tescom Hellas διαθέτει μπαταρίες που μπορούν να καλύψουν όλα τα είδη των UPS. Μάθετε περισσότερα εδώ, όπως και υπηρεσίες ελέγχου και αλλαγής των μπαταριών όταν αυτό απαιτείται.
Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια για τον υπολογισμό της αυτονομίας ή έχετε περισσότερες ερωτήσεις επικοινωνήσετε με τους ειδικούς της Tescom Hellas ώστε να σας βοηθήσουν.